Tuesday, 29 September 2015

Buku Tunai yang pertama


ENTRI 12 


TEKS: MUNIRAH YUSOFF

FOTO: MUNIRAH YUSOFFIni adalah BUKU TUNAI pertama saya, khas ketika saya memulakan bisnes tudung AIDIJUMA secara online. Sebelum itu, saya hanya catitkan segala pergerakan keluar masuk duit di buku nota biasa. Bila saya pindahkan semua catatan ke dalam BUKU TUNAI, memang lega sedikit mata saya melihat urusan tunai ini.

Walaupun sudah lama tahu kebaikannya semenjak belajar subjek akaun di sekolah menengah, tetapi saya tidak terlalu mengambil berat. Biasalah, kalau pintu hati sudah ‘tertutup’ dengan segala macam kiraan, imbang duga atau terma-termanya. :D

Bila mahu mula semula penggunaan BUKU TUNAI, barulah terkial-kial mahu belajar. Ada juga saya membeli buku akaun, itu pun buku SPM Prinsip Perakaunan. Sebab saya akui, kalau saya membeli buku akaun mengikut standard Universiti, makin pening dibuatnya. Bak kata seorang Dr. di dalam blognya yang saya ikuti “Kalau tahu ianya susah, kenapa nak ikut jalan yang akan menyusahkan lagi?” Maksudnya, cari jalan yang boleh membuatkan kita faham dan tidak membuatkan kita semakin sesat.

Sebenarnya BUKU TUNAI ini sudah lama beberapa bulan ‘tertutup’. Ada masa, tergendala dengan pengajian, tetapi kebanyakkan masa sebab tiada orang yang membeli. Sementara itu, saya masih lagi belajar sendiri mengenai akaun. Dan tengah mengumpul semangat serta simpanan sendiri untuk mengikuti kelas pengurusan akaun.


Nota kecil: Ambil inisiatif dengan belajar sendiri, tidak salah. Tapi kalau tanpa pengetahuan asas atau pemahaman yang mencukupi, mungkin ambil masa bagi sesetengah orang. Belajar dengan berguru mungkin hanya 2-3 bulan, tapi belajar sendiri boleh jadi lebih daripada itu. Mana yang anda mahu? J

No comments:

Post a Comment