Tuesday, 22 September 2015

Menjalani Latihan Siswazah (1)

Latihan Insaniah (softskills) - 2 bulan

ENTRI 3


TEKS: MUNIRAH YUSOFF
FOTO: MUNIRAH YUSOFF

Saya mengikuti Program Latihan Siswazah anjuran TalentCorp iaitu Graduate Employability Management Scheme (GEMS) pada awal 2012 selama 8 bulan. Ia merangkumi latihan kemahiran insaniah (softskills) selama 2 bulan manakala baki 6 bulan lagi untuk penempatan pekerjaan (on-job-placement).

          Latihan kemahiran insaniah (softskills) bagi kumpulan (batch) yang saya ikuti, FRT06C   adalah di Felda Residence Trolak, Sungkai, Perak. Memandangkan saya mempunyai perspektif bahawa kawasan Felda berada jauh dari bandar serta tiada kemudahan yang bagus, saya hampir-hampir menolak tawaran ini. Malah waktu itu langsung tiada usaha untuk saya mencari maklumat mengenai penempatan di situ.
         
          Apabila saya bercerita mengenai tawaran ini kepada kakak, dia mahu saya memberi peluang kepada diri sendiri, memandangkan program ini akan memberikan penempatan pekerjaan. Dengan bantuan abang ipar (suami kakak) yang berasal dari Perak, dia memberitahu bahawa kawasan Felda Residence Trolak berdekatan dengan beberapa pekan (Slim River, Tanjung Malim serta Bidor), mudah untuk keluar masuk kerana berada di laluan jalan besar. Malah pada hari pendaftaran, mereka menunjukkan jalan untuk pergi ke sana (saya membawa kereta sendiri untuk kemudahan saya bergerak apabila berada di sana).

          Semasa sampai di Felda Residence Trolak, sekali lagi saya hampir berputus asa dan hilang semangat kerana melihat pondok-pondok lama, yang boleh dilihat dari luar sebelum memasuki pintu kawalan keselamatan. Tetapi kakak saya memujuk untuk melihat dahulu tempat pendaftaran, bagi nya tidak mungkin tempat penginapan yang disediakan sebegini rupa. Dan sememangnya saya berasa lega ketika sampai di tempat pendaftaran kerana tidak menyangka Felda Residence Trolak menyediakan tempat yang khusus bagi mana-mana pihak yang ingin menjalankan program.

          Disini, kami banyak melakukan aktiviti-aktiviti yang memerlukan kemahiran berfikir, penyampaian hujah serta pengurusan projek. Pengurusan projek sememangnnya akiviti yang memenatkan kerana setiap minggu kami mempunyai projek yang berlainan dan kami perlu menguruskannya sendiri, daripada menyediakan kertas kerja, mencari dana hingga ke post-mortem (bagi mencari kelemahan-kelemahan yang perlu diperbaiki supaya tidak diulangi untuk projek yang seterunya).

          Bagi saya, program seperti inilah yang banyak memberi manfaat kepada lepasan siswazah untuk fokus kepada kemahiran yang jarang diperolehi semasa di Universiti. Walaupun semasa di Universiti mempunyai aktiviti-aktiviti luar, namun ianya jarang sekali mempunyai persamaan dengan apa yang diperlukan di luar. Dan saya masih berharap untuk menyertai lebih banyak latihan siswazah bagi mengisi waktu kekosongan

          Di waktu yang lain, saya akan berkongsi mengenai penempatan pekerjaan di salah satu syarikat yang berstatus MSC. Pengalaman yang bagi saya sukar untuk diperolehi dan diulang kemabali malah ia meninggalkan kesan yang mendalam biar pun saya tidak lagi berada di sana.

Nota Hati: Saya masih lagi merindui ‘tempat jatuh lagi kan di kenang’ itu, namun sudah tertakluk bukan rezeki saya untuk berada lama di sana.

No comments:

Post a Comment