Sunday, 13 September 2015

Pengenalan Diri

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Alhamdulillah dengan izin Allah serta nekad di hati, dapat juga saya merasmikan blog ini untuk dijadikan medium berkongsi maklumat dan pengalaman sepanjang saya bergelar pelajar Universiti dan sewaktu bekerja. Biar pun pengalaman serta ilmu yang dimiliki tidak sebesar mana, tetapi Insya-Allah, boleh menjadi sesuatu yang berguna kepada pembaca sekalian.

      Sebagai pengenalan diri, saya Munirah Bt Yusoff berasal dari Gombak, Selangor. Merupakan anak bongsu daripada lima beradik, saya adalah satu-satunya anak yang bersekolah biasa bermula di Sekolah Rendah Gombak Setia (1993-1998), Sekolah Rendah Agama Taman Melewar (1993-1998) dan kemudian ke peringkat menengah di Sekolah Menengah Seri Gombak (1999-2003).

     Selepas tamat peringkat SPM, saya menyambung pengajian Diploma di Kolej Islam Antarabangsa (2004-2007) dalam bidang Teknologi Maklumat. Kemudian meneruskan pula ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Sistem dan Rangkaian) (2007-2010) di Universiti Tenaga Nasional, Bangi. Kini, saya melanjutkan pengajian Ijazah Sarjana Sains Komputer di UNITAR International University dan sedang menjalani peperiksaan akhir semester 5. Insya Allah saya akan menyelesaikan pengajian dengan 1 projek penyelidikan pada semester 6 sebelum bergraduasi.

     Sementara menyelesaikan pengajian, saya berjinak-jinak di dalam bisnes. Saya bermula dengan menjual tudung Aidijuma secara online. Namun, kerana kekurangan modal untuk menyediakan stok  setiap kali pengeluaran, serta kurang pengalaman dan pengetahuan yang meluas dalam menguruskan akaun,saya mengikut pendapat beberapa tokoh motivasi perniagaan untuk menjual apa yang ada di dalam ‘tangan’. Disinilah saya bermula dengan menjual novel-novel lama di Instagram. Sedikit sebanyak dapat mengurangkan ruang dan hasil jualan saya gunakan untuk membeli buku rujukan.

     Semangat untuk menambahkan ilmu pengetahuan di dalam bisnes dan nekad untuk tidak bergantung harap pada ahli keluarga, saya di ketemukan dengan Akademi Bekerja Dari Rumah (ABDR) melalui seorang kenalan. Malah dengan cara inilah, saya mahu berusaha untuk mengembangkan kemahiran serta mempunyai bisnes yang tersendiri.

     Dengan perkongsian di blog ini, semoga ia bermanfaat buat setiap pengunjung yang membaca serta menambah kenalan untuk sama-sama berkongsi pandangan. Selamat membaca dalam selamat berkenalan.

No comments:

Post a Comment