Sunday, 20 September 2015

Peperiksaan Akhir Semester 5

ENTRI  1

TEKS: MUNIRAH YUSOFF


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hari ini merupakan peperiksaan akhir, juga merupakan subjek yang terakhir untuk pengajian saya (Ijazah Sains Komputer). Seperti biasa, bagi seorang pelajar, perasaan lega kerana sudah selesai menjawab soalan adalah sesuatu yang menyeronokkan. Tetapi, pada masa yang sama, risau dengan keputusan yang akan keluar. Saya juga tidak terlepas jikalau keputusan tidak memberangsangkan, tetapi Alhamdulillah sehingga kini masih bertahan dengan keputusan yang baik.

        Kebiasaannya, cuti semester berlangsung hampir sebulan dan keputusan peperiksaan akan keluar dalam masa seminggu sebelum semester baru bermula. Pada waktu cuti inilah, saya mengambil kesempatan untuk mencari maklumat-maklumat berkaitan dengan projek penyelidikan yang sesuai dengan pengajian saya. Malah, saya akan mengemaskini nota-nota atau buku-buku pengajian supaya mudah untuk rujukan pada masa hadapan. 

    Dengan terus menerus membaca sambil meningkat kemahiran teknikal seperti pengaturcaan (programming) dan sistem rangkaian (system networking), memudahkan saya untuk mengetahui hala tuju kemahiran serta kerjaya yang boleh saya perolehi. Kadang kala, jika bergantung pada guru semata-mata tetapi tiada usaha untuk berdikari, tidak berguna juga. Ini kerana, jika tidak tahu dimana kelemahan diri sendiri, mana-mana guru pasti mengalami kesukaran untuk mengajar.  Saya tidak mahu lagi bergantung pada guru tanpa melakukan dahulu apa yang sepatutnya saya lakukan.

      Jadi, pada semester 6 ini, sambil menyiapkan projek penyelidikan, saya juga berharap untuk dapat menyiapkan satu laman web yang asas sebagai nilai tambahan didalam resume. Saya tidak mahu lagi memberi alasan bahawa pengaturcaraan bukan bidang saya. Tetapi saya mahu ia menjadi salah satu kemahiran yang mampu untuk saya ajarkan pada seseorang biarkan secara asas sahaja. Insya-Allah.


No comments:

Post a Comment