Monday, 28 September 2015

Tesis untuk Semester 6

ENTRI 10

TEKS: MUNIRAH YUSOFF
FOTO: MUNIRAH YUSOFF


Semasa mengambil subjek Research Methodology di awal semester pengajian, memang memeningkan kepala. Tanpa nota lengkap atau buku rujukan, dengan kelas seminggu sekali sahaja, saya membuat tajuk penyelidikan mengenai eCommerce.

                Nota yang saya dapat adalah ringkasan daripada pensyarah. Jadi apabila memulakan bab satu persatu, saya ikuti. Apabila siap, saya menghantar kepadanya untuk pembacaan. Setiap kali mendapat komentar daripada nya, saya gunakan untuk memperbaiki penyelidikan saya.

                Sekarang, saya sedang mulakan lebih awal proses menyelidik untuk projek Semester 6 nanti. Buku rujukan yang saya gunakan ialah:
  • Mastering Research Methods ( Chua Yan Piaw) - KINOKUNIYA, harga RM59
  • Writing With Sources – A Guidebook For Academic Writers (Krishnakumari, Nor Azni, Ahmad Mazli) - MPH Bookstore, harga RM29.90

Kedua-dua buku adalah tulisan orang tempatan, biarpun dalam Bahasa Inggeris tetapi struktur isi mudah difahami. Buku lain yang disarankan oleh rakan saya yang mengambil PhD adalah daripada karya Dr. Othman Talib iaitu Zero Draft of Thesis. Tetapi buat masa sekarang, saya mengikuti penulisan beliau di blognya, klik disini DROTSPSS .

                Harapnya saya tidak jauh tersasar dalam menyediakan kertas cadangan sebelum Semester 6 bermula. Dan semoga pensyarah yang saya mahu jadikan penyelia projek saya, dapat menerima cadangan yang saya lakukan nanti.
               
Nota kecil: Saya akan kongsikan nanti ringkasan mengenai penyediaan tesis berpandukan apa yang saya baca dan juga komentar daripada pensyarah (daripada projek yang saya buat).

No comments:

Post a Comment