Monday, 19 October 2015

Bisnes Tanpa Modal, Jual Apa Yang Ada

ENTRI 56

TEKS: MUNIRAH YUSOFF
FOTO: MUNIRAH YUSOFFSoalan - Bisnes tanpa modal. Peliknya. Habis, kalau tiada modal, macam mana mahu berbisnes?
Jawapannya – Selain daripada dropship, jual sebahagian barang yang anda ada, kumpulkan untuk menjadi modal.

Soalan - Jual barang yang ada? Mana saya ada barang-barang yang boleh dijual. Semuanya barang lama.
Jawapannya –
  • Baju – Jika ada baju anda yang masih elok tapi sudah tidak di pakai lagi, apa salahnya anda jual. Daripada mereput, bau hapak boleh juga dapat hasil.
  • Majalah dan Buku – Sedangkan kedai buku pun ada jualan murah atau harga runtuh, apatah lagi anda. Tetapi pastikan ia masih berada dalam keadaan yang elok. Selain daripada di jual pada Uncle Chinese yang selalu datang ke rumah atau ke pusat kitar semula, Car Boot Sales juga merupakan tapak yang sesuai untuk mendapatkan pelanggan.
  • Fridge Magnet – Percaya tak, kalau saya katakan yang seorang rakan membeli fridge magnet (luar negara) saya berjumlah RM 200? Bukan dia beli banyak kali, tapi sekali sahaja terus RM 200. Itu sudah untung (seletah diambil kira kos saya pergi ke luar negara)
  • Pinggan Mangkuk – Ini yang paling seronok. Siapa kata tidak laku? Saya pernah melihat orang membeli ketika saya menyertai Car Boot Sales Kota Damansara. Ada juga orang jual melalui blog.
  • Almari – Tidak kira almari besar atau kecil, jika masih dalam keadaan elok dan kukuh, tetap boleh laku. Saya ada melihat sebuah blog menjual semula almari yang sudah diperbaiki. Harganya, ada yang mencecah sehingga RM 600.


            Jadi, masih ada alasankah jika mahu melakukan Bisnes Tanpa Modal, Jual Apa Yang Ada ini? Cuma pastikan target pelanggan yang anda mahu sasarkan berdasarkan barangan yang ada miliki. ^_^

No comments:

Post a Comment